BioNIPU project

Het Bio NIPU (Non-Isocyanate PolyUrethane) project zet in op de ontwikkeling van 100% biogebaseerd en niet-toxisch polyurethaan voor eindproducten in de textiel- en elastomerenindustrie. Hiermee versterken kennisinstellingen en bedrijven uit de grensregio hun leidende positie in het ontwikkelen en inzetten van bio-gebaseerde materialen.

Waar traditioneel gewerkt wordt met isocyanaten om urethaan groepen te vormen, zal in het BioNIPU project, waarvan LUC een van de projectpartners is, gezocht worden naar een syntheseroute met afwijkende niet-toxische bouwstenen om tot deze urethaangroepen te komen. Voor de ontwikkeling van deze niet-toxische bouwstenen worden volledig hernieuwbare grondstoffen, zoals bijvoorbeeld reststromen uit suikerraffinage, gebruikt om bio-gebaseerde polyurethanen te ontwikkelen.

Binnen het project zal LUC zijn bijdrage leveren door het ontwikkelen van polyurethaan elatomeren die gebaseerd zijn op deze niet-toxische bouwstenen. Hierbij ligt met name de focus op het verkrijgen van recyclebare en zelfhelende polyurethaan elastomeren. Met deze aanpassingen zou een enorme stap gezet kunnen worden naar een nog duurzamer product met een kleinere voetafdruk op het milieu.

Dit project betreft een samenwerkingsproject tussen Centexbel, Maastricht University, Thomas More Kempen, Stahl International en Limburgse Urethaan Chemie (LUC). Het totale budget voor dit project is €1.826.072,16, waarvan Interreg Vlaanderen-Nederland een bijdrage levert van €913.036,09 (50%).

Share